vossendag2019

Vossendag 2019

Afgelopen zaterdag 9-02-2019 was onze jaarlijkse vossendag binnen de WBE. Op deze dag was het om 0745hr verzamelen bij de secretaris in huis. Daar stond de koffie en cake al klaar waarvoor we de dames alsnog willen bedanken. Vorig jaar was de groep 15 personen groot maar dit jaar waren er 30 jagers en drie mensen met een aardhondje. De vossen commissie en het bestuur hadden dit jaar veel tijd in de voorbereiding gestoken om alles in kaart te brengen en om bij iedereen de vergunningen te regelen. Maar hier kom ik later nog even op terug.

Om iets over 0800hr vertrokken de verschillende groepen richting hun werkgebied. Omdat we dit jaar toestemming/vergunningen hadden om op grond van de gemeente Harlingen een stuk af te doen omdat er in de woonwijk er achter en vos zich tegoed had gedaan aan de kippen in de ren.

Er was besloten in samen spraak met de gemeente om dit als eerste te doen met een grote ploeg. De ploeg had eventueel nog groter gekund want op het moment dat we begonnen kwamen er nog aantal leden langs om te kijken. Ik zou zeggen als je dan toch komt neem dan je spullen mee en help ons met deze dag hoe meer leden van onze WBE mee doen hoe meer veld we kunnen doen op de vossendag. Helaas heeft het stuk geen vos op geleverd en op moment dat we onderweg waren naar de auto’s kwam de politie langs om papieren te controleren de jacht aktes van de leden werden gecontroleerd evenals de vergunningen die nodig waren om hier de vos te bestrijden. De politie complementeerde ons met het feit dat alles zo keurig geregeld was en wensten ons veel succes met het verloop van de dag. Voorlopig laten we het hier even bij en komen hier in later stadium nog op terug.

Nadat deze locatie was uitgekamd werden de ploegen verder verdeeld en ging iedere ploeg zijn eigen pad. In de loop van de morgen kwam ook het bericht binnen dat de eerste vos geschoten was. Het belangrijkste moment van deze dag daar waren de ploegen op tijd voor aanwezig. Om klokslag twaalf zat iedereen klaar aan de tafel bij de Familie Vlug om daar weer getrakteerd te worden op een heerlijke kop snert. In de loop van de jaren heeft deze kop snert iedereen versteld doen staan, dit jaar waren er zelfs leden die helemaal uit het oosten van het land speciaal kwamen om het onderdeel maar niet te hoeven missen. Ook dit jaar was het weer heerlijk. Familie Vlug hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en Wil hartelijk bedankt voor de heerlijke kop snert wij hopen in de toekomst nog vaak gebruik te mogen maken van jou kook kunsten.

Na de middag zijn de ploegen weer op pad gegaan en al snel kwam er weer bericht dat vos twee ook binnen was. Nadat iedereen zijn ronde afgemaakt had werd er verzameld in de Roskam te Witmarsum waar de dag met een hapje en drankje werd afgesloten. Namens het bestuur willen wij de vossen commissie bedanken voor hun inzet en wij hopen dat Richard en Jan Bakker ook volgend jaar weer deze taak op zich willen nemen. Het was een super geslaagde dag en wij hopen dan ook dat de opkomst volgend jaar weer net zo groot zal zijn.

 

 

 

Resultaat van deze dag was dat er twee vossen geschoten zijn en op de vrijdag voor de vossendag zijn er twee vossen gevangen in vangkooi. Ook is er afgelopen week nog een vos doodgereden net binnen de gemeente grens van Harlingen waardoor het aantal van deze week op vijf vossen komt.

Wij willen ook de aardhonden eigenaren bedanken voor hun komst en hopen dat we jullie in de toekomst weer kunnen vragen.

Iedereen bedankt voor de inzet deze dag en hopelijk zien we elkaar op een van de volgende evenementen die worden georganiseerd door de Wbe de Marne.

 

Voor foto’s van deze dag verwijzen wij u graag door naar de website van de Wbe de Marne

www.wbe-demarne.nl

 

 

Waildmannsdank,

Namens de Vossen commissie en bestuur

Wbe de MarneDe wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.